فضای مجازی و سلامت روان

این وبلاگ در موردبررسی و راهکاری تاثیر فضای مجازی و سلامت روان برای کودکان و نوجوانان می باشد

فضای مجازی و سلامت روان

این وبلاگ در موردبررسی و راهکاری تاثیر فضای مجازی و سلامت روان برای کودکان و نوجوانان می باشد

هدف این پژوهش تعیین آسیب های فضای مجازی بر سلامت روانی دانش آموزان، از دیدگاه مشاوران، صاحبنظران و منابع علمی تایید شده بوده و با رویکرد کیفی آنجام شده است. ظهور تکنولوژی های نوین ارتباطی در عصر حاضر به همراه تحولاتی که در فضای مجازی بوجود آمده، بسیاری از کارکردهای خانواده ها را دچار اختلال کرده است. در مباحی آسیب شناختی نهاد خانواده، یکی از محورهای مهم، بررسی آسیب های ناشی از تحولات خانواده است. از زمانی که اینترنت وارد فضای زندگی انسان شده یکسری دغدغه هایی را بر خانواده ها تحمیل نموده است. موضوعی که در تمام جوامع موضوعیت داشته و محدود به جامعه یا اقلیتی خاص نمی شود. به دلیل ویژگی های خاص فضای مجازی و نو بودن آن، بسیاری از والدین فرصت کافی برای شناخت دقیق این فضا و کاربردهایش را به دست نیاورده اند و عدم آشنایی مناسب آنها با این فضا و در مقابل استفاده روزمره نوجوانان، جوانان و حتی کودکان از این فضا باعث شده است که یک فضای محرمانه و خصوصی درداخل خانه برای فرزندان ایجاد شود و آنها بدودن دغدغه به سایت های مختلف در این فضا دسترسی یافته و بعضا به دلیل ویژگی های سنی و شخصیتی و کنجکاوی های خود متاثر از فضاهای ناسالم موجود در اینترنت گردند

بایگانی

۲۰ مطلب در آبان ۱۴۰۱ ثبت شده است

  1. فرزندان خود را تشویق نمائید که تجارب استفاده از اینترنت را با شما به اشتراک گذارند.
  2. به فرزندان خود نحوه استفاده از اینترنت به منظور شکوفائی و بالفعل شدن استعدادهای درونی آنان را آموزش دهید. در صورتی که فرزندان شما با مشاهده برخی اطلاعات بر روی اینترنت هیجان زده می شوند، می بایست این موضوع سریعا به شما اطلاع داده شود.
  3. در صورتی که فرزند شما برای بازی های کامپیوتری online و یا سایر فعالیت هائی که مستلزم استفاده از یک نام برای ورود و شناسائی است، به آنان در انتخاب یک نام مناسب کمک نمائید. نام انتخاب شده نمی بایست بیانگر برخی اطلاعات شخصی باشد.
  4. به فرزندان خود تاکید نمائید که هرگز آدرس، شماره تلفن و سایر اطلاعات شخصی نظیر نام و آدرس مدرسه خود را بر روی اینترنت اعلام ننمایند.
  5. اینترنت تصویری از دنیای واقعی است. بنابراین به فرزندان خود تفاوت بین درستی و نادرستی بر روی اینترنت را که همانند دنیای واقعی است، آموزش دهید.
  6. نحوه احترام به سایر افراد online در اینترنت را به فرزندان خود آموزش دهید. خصلت های پسندیده انسانی با نشستن پشت کامپیوتر تغییر نمی یابند.
  7. نحوه رعایت حقوق دیگران در اینترنت را به فرزندان خود آموزش دهید. تکثیر غیر مجاز محصولات فکری و نرم افزاری دیگران نظیر فایل های موزیک، بازی های کامپیوتری و سایر نرم افزارها، همواره خلاف اصول اخلاقی است.
  8. به فرزندان خود تاکید نمائید دوستانی را که از طریق اینترنت پیدا می نمایند، هرگز به تنهائی ملاقات نکنند. پیشنهاد می گردد، همواره اولین دیدار با نظارت والدین انجام شود. این دوستان ممکن است افرادی که ادعا می نمایند، نباشند.
  9. به فرزندان خود تاکید نمائید که هر چیزی را که در اینترنت مطالعه و یا مشاهده می نمایند، ممکن است درست نباشد. آنان را تشویق نمائید که در صورت عدم اطمینان از صحت یک موضوع، آن را به شما اطلاع داده تا کمک لازم به آنان ارائه گردد.
  10. فعالیت های online فرزندان خود را با استفاده از نرم افزارها و امکانات موجود، کنترل نمائید. با اعمال نظارت خیرخواهانه والدین، می توان محتویات زیان بخش را فیلتر نموده و از سایت هائی که آنان ملاقات نموده اند، آگاه گردید.
  • اطهرسادات سلیمانی راد

-    وقت بیشتری را صرف آموزش رفتار مناسب فرزندان خود در هنگام آنلاین بودن بگذارید.

-    رایانه را در یک منطقه عمومی در خانه نگه دارید به نحوی که بتوانید بر آن نظارت و کنترل داشته باشید.

-    بر مدت زمان استفاده از رایانه و گوشی‌های هوشمند نظارت داشته باشید و به صورت کنترل شده در زمان‌های محدود این وسایل را در اختیار فرزندان خود قرار دهید.

-    با شناسایی علاقه‌ی فرزندان خود با ابزا‌های مناسب سایت‌های مفید را به آن‌ها معرفی کنید و اجازه دسترسی به سایر سایت‌ها را مسدود کنید.

-    کارت‌های بانکی و صورتحساب تلفن را برای جلوگیری از فعالیت‌های نامعلوم به صورت دوره‌ای کنترل کنید.

-    همانطور که بر فعالیت و کارهای فرزندان خود در بیرون از خانه، مدرسه و ... نظارت می‌کنید با استفاده ابزارهای مختلف از فعالیت‌های آنلاین فرزندان خود حفاظت کنید.

-    اگر فرزند شما با یک اتفاق و مشکل در اینترنت مواجهه شد سریعاً موضوع را جدی بگیرید و رسیدگی کنید.

                                                                   7

  • اطهرسادات سلیمانی راد

نرم افزار کنترل والدین انارستان برای سیستم‌عامل‌های اندروید

انارستان یک زیست‌بوم مبتنی بر فناوری است که به‌منظور برخورداری کودکان و نوجوانان ایرانی از مزایای فضای مجازی فعالیت می‌کند و درعین‌حال تلاش می‌کند تا مانع از دسترسی آن‌ها به محتوای ناسالم شود. در این راستا، تبلت‌های اندرویدی انارستان با عنوان نارتب عرضه شده است که امکان کنترل فرزندان در فضای مجازی را به‌طور کامل برای والدین مهیا می‌کند. به کمک این تبلت‌ها، والدین می‌توانند مدت‌زمان استفاده‌ی فرزندان خود از فضای مجازی را تعیین کنند. همچنین، دسترسی فرزندان به انواع محتواها در بستر اینترنت به‌طور کامل توسط والدین تعیین می‌شود. به این ترتیب، امکان دسترسی به هرگونه محتوای غیرمجاز، برای کودکان کاملاً مسدود است. تبلت‌های اندرویدی نارتب، گزارش‌های جامعی هم از میزان استفاده و رفتار کودک در فضای مجازی به والدین ارائه می‌کند. همچنین، سیم‌کارت انارستان نیز عرضه شده است که والدین به کمک آن می‌توانند کنترل کاملی روی مکالمات و پیامک‌های فرزندان خود داشته باشند.

نرم‌افزار دنیای درسا برای کنترل فرزندان در فضای مجازی

دنیای درسا یک نرم افزار کنترل والدین است که برای مدیریت زمان و نحوه‌ی استفاده‌ی فرزندان از تلفن همراه و تبلت مورد استفاده قرار می‌گیرد. کنترل گوشی فرزندان به کمک دنیای درسا برای والدین کاملاً امکان‌پذیر است. این اپلیکیشن تنها برای کنترل اینترنتی فرزندان کاربرد ندارد، بلکه به کمک آن می‌توان تماس‌ها و پیامک‌های تلفن همراه فرزندان را نیز مدیریت کرد. به این ترتیب والدین می‌توانند با خیال آسوده یک تلفن همراه کاملاً کنترل‌شده را در اختیار فرزندان خود قرار دهند.

نرم افزار کنترل والدین سانیار

برای کنترل فرزندان در فضای مجازی می‌توانید از نرم‌افزار سانیار نیز استفاده کنید. این اپلیکیشن نیز روی موبایل و تبلت اندرویدی قابل نصب و استفاده است. به کمک این نرم‌افزار، علاوه بر کنترل اینترنت کودکان می‌توان پیام‌ها و تماس‌های ورودی و خروجی فرزندان را نیز به‌خوبی زیر نظر گرفت. حتی اگر برنامه‌ی جدیدی روی گوشی فرزندان نصب شود، والدین فوراً مطلع می‌شوند. گزارش‌های جامع و کاربردی از میزان استفاده‌ی فرزندان از تلفن همراه نیز در اختیار والدین قرار می‌گیرد.

سامانه‌ی مراقبت از خانواده‌ی sfp

سامانه‌ی مراقبت از خانواده‌ی sfp یک نرم افزار کنترل والدین دیگر است که روی تلفن همراه یا تبلت فرزندان نصب می‌شود و امکان نظارت و کنترل فرزندان در فضای مجازی را به‌طور کامل در اختیار والدین قرار می‌دهد. این نرم‌افزار تمام ویژگی‌هایی که برای نرم‌افزارهای قبلی اشاره کردیم، دارد. اما دو ویژگی مثبت بسیار مهم دارد که آن را از سایر نرم‌افزارها متمایز می‌کند. این ویژگی‌ها عبارت‌اند از: - شبکه‌های اجتماعی خارجی‌ای مانند اینستاگرام، جزو خطرناک‌ترین بسترها در فضای مجازی برای کودکان به شمار می‌روند. این نرم‌افزار به‌دقت تمام فعالیت‌های فرزندان در این‌گونه شبکه‌ها را رصد می‌کند و اطلاعات کاملی را در اختیار والدین قرار می‌دهد. - به کمک سامانه‌ی sfp می‌توانید موقعیت مکانی فرزند خود را به‌صورت لحظه‌به‌لحظه کنترل کنید و این مسئله برای پایش فعالیت‌های فرزندان در محیط خارج از خانه کمک شایانی به والدین می‌کند.

نرم‌افزار کنترل فرزند در اینترنت شقایق

یکی دیگر از نرم‌افزارهای کنترل فرزندان در فضای مجازی، اپلیکیشن شقایق است. این نرم‌افزار روی تلفن همراه والدین نصب می‌شود. زمانی که والدین قصد دارند تلفن همراه خود را در اختیار فرزندانشان قرار دهند، می‌توانند دسترسی‌های فرزندان خود را مشخص کنند. به این ترتیب، با خیالی آسوده تلفن همراه به کودکان سپرده می‌شود. این نرم‌افزار علاوه بر رابط کاربری کودکانه و جذابی که دارد، محتوای بسیار خوبی نیز برای کودکان تولید می‌کند. به این ترتیب، کمک بسیار خوبی برای کنترل فرزند در اینترنت است که در اختیار والدین قرار می‌گیرد.

نرم‌افزار کنترل کامپیوتر فرزندان Salfeld Child Control

یکی از نرم‌افزارهایی که می‌توان برای کنترل لپ تاپ فرزندان مورد استفاده قرار داد، Salfeld Child Control نام دارد. به کمک این نرم افزار کنترل والدین، می‌توان فعالیت فرزندان با کامپیوتر شخصی‌شان را رصد کرد. این نرم‌افزار قابلیت محدودکردن دسترسی فرزندان به فولدرهای مختلف رایانه را دارد و همچنین می‌توان میزان استفاده از اینترنت را به کمک آن محدود کرد. این نرم‌افزار قابلیت فیلترکردن سایت‌های مختلف برای کودکان را نیز دارد و همچنین گزارش نحوه‌ی استفاده از اینترنت را به‌طور روزانه در اختیار والدین قرار می‌دهد.Salfeld Child Control علاوه بر رایانه‌های شخصی، در کامپیوترهای عمومی و چندکاربره نیز قابل استفاده است.

نرم‌افزار فوق‌العاده کاربردی پرستار اینترنت یا Net Nanny

پرستار اینترنت یک نرم‌افزار دیگر برای کنترل فرزندان در فضای مجازی است. این نرم‌افزار را می‌توان هم‌زمان روی موبایل، تبلت، رایانه و لپ‌تاپ کودک نصب کرد و تمام فعالیت‌های او را به‌طور کامل تحت نظر گرفت. علاوه بر اینکه امکان مدیریت این نرم‌افزار توسط والدین وجود دارد، خود نرم‌افزار نیز پیشنهادهایی برای محدودکردن محتواهای دردسترس کودکان، متناسب با سن آن‌ها به والدین ارائه می‌دهد. به این ترتیب می‌توان تمام فعالیت‌های کودک در بستر وب و شبکه‌های اجتماعی را به کمک این نرم‌افزار به‌طور کامل کنترل کرد.

  • اطهرسادات سلیمانی راد

7

  • اطهرسادات سلیمانی راد

افرادی که سلامت روان دارند، دارای ویژگی های که در این بخش از سلامت روان در نمناک گفته شده است می باشند :

  •  حس رضایت و خرسندی
  •  توانایی خندیدن و هیجان و سرگرمی داشتن در زندگی
  •  توانایی مقابله با استرس
  •  هدف داشتن در فعالیت ها، روابط و زندگی
  •  انعطاف در یادگیری مهارت های جدید و توانایی تغییر
  •  تعادل بین کار و بازی، استراحت و فعالیت
  •  توانایی ساخت و بهبود روابط
  •  اعتماد به نفس و عزت نفس

افراد با سلامت ذهن و روان، کنترل بهتری روی احساسات دارند و افراد با انرژی و مثبت نگر هستند و راه های زیادی را برای افزایش سلامت روان می شناسند.

  • اطهرسادات سلیمانی راد

سلامت روان به معنی آرامش فیزیکی و کمبود سر و صدا نیست بلکه معنایی کلی تری دارد و کیفیت زندگی بر آن تاثیر میگذارد. سلامت  روان روی طرز فکر، احساس و رفتار روزانه شما تاثیر دارد و همچنین روی توانایی شما در مواجهه با استرس، غلبه بر چالش های زندگی، ساخت روابط و ریکاوری بعد از سختی ها تاثیرگزار می باشد. سلامت قوی ذهن به این معنا نیست که هیچ مشکلی نداشته باشید، سلامت روانی و احساسی چیزی فراتر از رهایی از مشکلات افسردگی، اضطراب و یا دیگر مشکلات روانشناسی می باشد.

سلامت روان
  • اطهرسادات سلیمانی راد

ـ زمان استفاده از اینترنت را محدود کنید.
ـ به فرزندان خود بیاموزید آن‌چه در می‌بینید یا می‌خوانید لزوماً درست و واقعی نیست.
ـ بر روی سایت‌هایی که مراجعه می‌کنند نظارت داشته باشید.
ـ با اطلاعات و تکنولوژی‌های جدید آشنایی داشته باشید، دور ماندن والدین از پیشرفت‌های جدید باعث ایجاد یک شکاف بین نسلی بین آن‌ها و فرزندان‌شان می‌شود.
ـ به فرزندان‌تان بیاموزید که ارتباط برقرار کردن در تالارهای گفتگو با دیگران درست مانند صحبت کردن با غریبه‌هاست و باید همان احتیاط‌هایی که در این زمینه به کار می‌رود رعایت شود.
ـ به فرزندانتان بیاموزید که هرگز نباید اطلاعات شخصی و خانوادگی خود را در اینترنت در اختیار دیگران قرار دهید.
ـ هرگز با کسی که در تالارهای گفتگو آشنا شده‌اند ترتیب ملاقات ندهند.
ـ به فرزندان‌تان یاد بدهید که همان قوانینی که در ارتباطات واقعی رعایت می‌کنیم مانند پرهیز از ناسزاگویی، استفاده نکردن از مطالب رکیک و مبتذل و ... در دنیای مجازی و اینترنت نیز باید به کار گرفته شود.
ـ زمان‌هایی را اختصاص دهید و به همراه فرزندان‌تان از سایت‌های مختلف دیدن کنید و راجع به محتوای آن‌ها با یکدیگر صحبت کنید. در این صورت امکان نظارت شما بر فرزندان‌تان بهتر فراهم می‌شود.

  • اطهرسادات سلیمانی راد

یکی از آثار فضای مجازی شبکه­ های اجتماعی را در جوامع، به خصوص جوامع درحال گذار، ایجاد بحران هویت ملی و دینی می‏دانند. براساس یک تقسیم­ بندی نسلی، نسل سوم بیشترین کاربران فضای مجازی در ایران بوده و بیش از نسل­های دیگر در معرض آثار ناشی از شبکه ‏های اجتماعی مجازی‌اند. فضای مجازی نوعی از بحران هویت را در میان طیف گسترده­ای از جوانان به‌وجود آورده و این بحران هویت در زمینه­ های فردی ناهمگونی ­های هویتی را سبب شده و به نحوی تعادل اجتماعی را متأثر کرده است. همچنین شبکه­ های اجتماعی مجازی، باعث تغییرات اساسی در نهادهای هویت‌ساز شده­ اند و عوامل معناساز هویتی را دستخوش تغییر نموده‌اند. 

  • اطهرسادات سلیمانی راد

 به عنوان نمونه بر اساس گزارش PHE (­1994 تا 2008) سلامت روان در بین کودکان و نوجوانان انگلیسی کاهش یافته است. حدود 30 % از نوجوانان در مدرسه (انگلیس) حداقل یکبار در هفته احساس غمگینی، عزت نفس پایین و افسردگی دارند و مقدار آن در میان دختران نسبت به پسران بالاتر است. شاخص اعتماد بنیاد مک کوری، به این آمار دست یافته است که بالغ بر 750 هزار نوجوان در انگلیس معتقدند هدفی برای زندگی ندارند و جوانان بیکار انگلیس از سلامت روان ضعیفی برخوردارند. 

  • اطهرسادات سلیمانی راد
افزایش استفاده از اینترنت و سبب افزایش ارتباطات اجتماعی و روابط بین فردی شده است، اما وابستگی به این فضاها اثرات منفی بسیاری بر روان ما برجای می‌گذارد. این روزها گوشی‌های هوشمند و تبلت وسیله‌ای است که در دست هر قشر و سنی در جامعه دیده می‌شود. این وسیله‌ی ارتباطی علیرغم فوایدی نظیر سهولت ارتباطات، مضراتی نیز بر روان نوجوانان و جوانان نیز دارد. حتی گاه موجب اعتیاد و کند شدن فرآیند یادگیری در آن‌ها می‌شود.
 
بررسی نتایج جدید محققان نشان می‌دهد روانی نوجوانانی که روزانه سه ساعت از وقت خود را در شبکه‌های اجتماعی سپری می‌کنند در معرض خطر جدی قرار دارد. طبق تحقیقات محققان نوجوانانی که ساعات زیادی از وقت خود را در فیسبوک، اینستاگرام و توئیتر سپری می‌کنند بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به افسردگی، اضطراب و انزواطلبی هستند. این گروه از نوجوانان رفتارهای ضد‌اجتماعی بیشتری از خود بروز می‌دهند و نسبت به باقی هم سن و سالان‌شان خشن‌تر و پرخاشگرتر هستند.

کارشناسان معتقدند ارتباطات اجتماعی از طریق شبکه‌های مجازی و اینترنت بسیار ضعیف‌تر از ارتباطات واقعی است و در دراز مدت به انزوای اجتماعی، افسردگی و به خطر افتادن روان افراد می‌انجامد. طبق مطالعات، این افراد در روابط اجتماعی مهارت‌های لازم را ندارند و بسیار آسیب‌پذیرند و از و بهداشت روانی پایینی رنج می‌برند. از دید کارشناسان روان مفهومی است که چگونگی تفکر، احساس و عملکرد ما را در مواجهه با موقعیت‌های زندگی نشان می‌دهد. روان در واقع همان رفتار موزون و هماهنگ با جامعه، شناخت و پذیرش واقعیت‌های اجتماعی و قدرت سازگاری با آن‌ها و ارضای نیاز‌های خویشتن به طور متعادل است. طبق تعریف سازمان جهانی بهداشت روان شامل آسایش ذهنی، احساس خودتوانمندی، خود‌مختاری، کفایت، درک همبستگی بین نسلی و شناخت توانایی خود در محقق ساختن ظرفیت‌های عقلی و هیجانی خویش است. 

می‌تواند به صورت ناخودآگاه و بدون آن‌که حتی مطلع باشیم به روان ما آسیب برساند.

  • اطهرسادات سلیمانی راد